Anne Janssens van The Ketchup Project
Fris, fruitig en zeer recent moeder geworden van een meisje vertelt Anne vol trots over haar passie. Het begon allemaal met de Co Founders, een groep van zeven en allemaal bezig met ondernemen. Een vereniging in het leven geroepen om elkaar te ondersteunen. Heel organisch heeft deze groep elkaar gevonden, het was een match, ze konden elkaar helpen in het ondernemen. Ook in the heat of the moment.
Dat heeft Anne ervaren. Zoals ze zelf zegt: ‘Als je vliegt, moet je gaan.’
En dat deed ze dus, in april van 2016. Voor de zomer nog willen starten met een crowd fund, alles binnen een maand optuigen, alle gezichten dezelfde kant op, simpel, maar daardoor boven verwachting professioneel en beter.
We hebben het over dat allereerste moment bij de boer in Kenia, die vertelde dat hij zoekende was met de 40% van zijn tomaten die eigenlijk altijd maar weg wordt gegooid. Hij was een samenwerking aangegaan met een organisatie waar een goede vriend van Anne werkte. Vol enthousiasme had Sjoerd, zo heet die goede vriend, aan Anne verteld over de kansen die hij zag om aan dit verspillingsprobleem te gaan werken. Nadat zij Barney, zo heet die boer, zelf had bezocht en deze tijd zo dierbaar was hebben zij door middel van een handshake een start gemaakt.
Het is helemaal geen erkend probleem in ontwikkelingslanden, want de positie van de boer in deze is machteloos. Met een grillige afzetmarkt, grote spelers op de markt die hier niets mee doen en amateuristisch werk van de boer kunnen zij niets bereiken. En dat is zonde, want 70% van de mensen in ontwikkelingslanden is boer en gooit dus 40% van de oogst weg. Een verspillingsprobleem.
En dan is daar The Ketchup Project. Tomaten van Keniaanse boeren worden nu dus gedroogd en daar wordt ketchup van gemaakt. De boeren zijn al betaald, gecertificeerd en bieden lokale community ‘s werkgelegenheid. De eerste 5000 ketchup flessen worden de komende weken geproduceerd voor crowdfund deelnemers, kerstpakketten en horecagelegenheden.
Direct Chain – alle inkomsten vloeien direct terug naar de boer. Zij worden uiteindelijk verantwoordelijk voor het hele proces. En als je beseft dat 70.000 flesjes 40 boerengemeenschappen en 40.000 mensen helpen aan essentiële levensverbeteringen is dit project zonder meer al geslaagd te noemen.
De Groene Bocht is de perfecte plek voor het team van vijf – Anne doet dit samen met Anke, Sjoerd, Birte en Thomas. Keiharde werkers, goed in hun vak en hart op de juiste plek. De Groene Bocht kent geen anonieme werksfeer, maar gemeenschappelijk gedachtengoed, geen individualisme, maar gezamenlijk werken aan een betere wereld.
wie is DGB: The Ketchup Project